Daca acum doua saptamani va povesteam cum am reusit sa-mi supralegalizez eu setul de acte pentru iminenta mea plecare in Suedia, aplicand apostila pe fiecare act, astazi va voi spune cateva cuvinte despre o procedura similara cu care l-am ajutat pe Catalin, bunul meu prieten din liceu, care si el are de gand sa paraseasca temporar Romania, pentru a lucra in Emiratele Arabe Unite.
Procedura se numeste supralegalizare, este echivalenta apostilarii si este valabila pentru tarile care nu au semnat Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961.
Supralegalizarea a fost necesara in cazul lui pe traducerile legalizate. Ca sa fie sigur ca nu-i lipseste nimic si nu va fi intors din drum, si-a tradus si legalizat toate actele de studii, toate actele personale si de identificare si actele care dovedesc vechimea si experienta in munca. De supralegalizare a fost nevoie doar pe traducerile actelor de studii si pe cele ale actelor de identitate si personale precum certificat de nastere, certificat de casatorie si pasaport. Maine il insotesc sa obtina si viza de la ambasada Emiratelor. Pentru mine tot acest demers a devenit oarecum familiar, insa pentru el a fost ceva nou si daca am stiut ca pot sa-l ajut, m-am oferit cu placere.
Se asteapta ca plecarea lui sa fie undeva in primavara, cand se vor deschide noi santiere in Dubai. Am uitat sa precizez ca domeniul incare va lucra este cel al constructiilor si ingineriei civile. Nu vreau sa-l laud prea mult, dar omul meu chiar are o experienta bogata in domeniul structurilor si fundatiilor pentru cladiri in zone cu risc seismic mediu, asa ca ma astept ca primirea lui acolo sa decurga bine si sunt convins ca va fi bine apreciat de angajatorul arab. Toate astea mi le va povesti in detaliu peste circa un an, atunci cand ii va expira contractual si va reveni in Romania.