Batoane impletite din aluat de cozonac, cu nuca si mac

Va salut. Pentru ca am primit reactii de interes pentru reteta de ieri (paine impletita, cu masline) va mai propun o reteta la fel de usoara si gustoasa, asta daca va plac “cocaturile” de tip cozonac, batoane, cornuri, japoneze, etc. Sunt perfecte langa laptele cald indulcit cu miere (preferata mea e cea din salcam). Mentionez ca si pentru aceasta reteta m-am inspirat de pe site-ul Lenei, adaptand-o nevoii mele de un supliment la ceaiul /cafeaua /laptele de la micul dejun.
Ingrediente

100 g unt
50 g drojdie ( sau 2 pliculete de drojdie uscata)
100 g zahar
200 ml lapte
un varf de sare
600 g faina (cat sa se dezlipeasca de pe maini)
nuci pisate, mac, zahar pudra vanilat pentru ornat si miere pentru uns deasupra

Pregatire

Topesti untul in cratita la foc mic, il lasi sa se racoreasca
Amesteci in bolul de framantat ouale, sarea si drojdia pana se omogenizeaza
Torni zaharul si laptele in untul fierbinte ( in acest fel, scade si temperatura untului)
Adaug amestecul acesta de unt cu lapte si zahar peste cel din bol, cu drojdia
Pui faina si framanti un aluat moale, care sa nu se lipeasca de maini
Acoperi bolul cu aluatul si-l lasi o ora la crescut (isi dubleaza volumul)
Imparti coca in bile pe care le faci suluri si le rasucesti cate unul apucandu-l de la mijloc
Le mai lasi in tava la crescut pana se umfla precum cozonacii dupa ce-i pui in tava.
Le ungi cu ou, presari deasupra mult, mult mac  si le bagi in cuptor
O parte dintre batoanele impletite, le coci simple, doar unse cu ou si abia cand sunt gata coapte le ungi cu miere si le presari cu nuca prajita si pisata.

Sfaturi utile
Aluatul in sine nu este foarte dulce, puteti pudra suplimentar batoanele cu mac cu zahar pudra vanilat, cand s-au racit.

Data viitoare, am sa integrez stafide direct in aluatul pe care-l las la crescut si-l voi face in forma de melcisori.
Spor la lucru si la mancat.( Daca as avea copii sau pe nepot aproape, le-as da la pachet din aceste bunatati satioase.)