Marea Neagra va ramane Neagra

Intotdeauna a existat intrebarea: de ce Marea Neagra se numeste Neagra? Iar raspunsul care se impunea direct era “pentru ca din avion se vede neagra!“. De parca pe vremea lui Mircea cel Batran zburau turcii pe deasupra marii!
In ultima perioada s-a raspandit zvonul ca o alga minune va transforma culoarea marii din neagru in azuriu. M-am simtit dator sa atrag atentia romanilor care este adevaratul sens al acestui atribut vechi, foarte vechi, al marii ce atinge tarmurile Romaniei, cel de NEAGRA.
In vechime, in limba greaca, marea s-a numit Pontus Euxinus.  Daca renuntam la terminatia greceasca “us”, ea se numeste PONT(US) EUXIN. Pont inseamna mare, cu toate intelesurile sale, din care deriva cuvintele pontif si tot asa. EUXIN inseamna in greceste RUGACIUNE, iar forma latinizata inseamna neprimitoare (nicidecum primitoare, asa cum a tradus-o wikipedia), cu derivatele sale din celtica.

Poveste lunga.
Ea a capatat numele de NEAGRA pentru ca este o mare SATURNIANA, marea din apropierea Polului Getic, Polului Lumii. Iar daca aveti contraindicatii in aceasta problematica, tocmai l-ati facut tampit pe Vasile Lovinescu. Si e nasol! Negru, este un simbol al Romaniei, al Vlahilor (Blahilor, Blakilor – de unde englezescul black pentru negru), al Sarabilor si tot asa pana in maruntaiele istoriei planetei. Ca dovada ca Romania este singura tara din lume care are numele de Neaga, Neagu, MosNeagu s.a.m.d.
Asadar, nu mai dati ascultare doar partii materiale a informatiei! Marea Negra va ramane Neagra pana la sfarsitul zilelor planetei asteia! Asta daca ne mai iarta Dumnezeu!